Câștigătorii Concursului de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție „România fără corupţie”

Pe data de 9 decembrie 2020, în cadrul Galei Integrității au fost premiate filmele câștigătoare ale Concursului de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție „România fără corupţie”.

Dintre cele 46 de filme înscrise în concurs la cele două categorii: amatori și profesioniști, 5 filme au fost votate câștigătoare. 

Astfel, la Categoria Amatori, locul I a fost câștigat de două filme, respectiv “Corupția în universul intelectual”, realizat de o elevă din Râmnicu Vâlcea și filmul “Pământul”, realizat de un elev din localitatea Nehoiu, județul Buzău.

“Corupția în universul intelectual”
“Pământul”

Locul II a revenit filmului cu titlul “Diana năzdrăvana”, realizat de un polițist de frontieră din județul Timiș.

“Diana năzdrăvana”

Locul III a fost ocupat de filmul “Povestea unei bancnote”, realizat de un elev din București.

“Povestea unei bancnote”

La Categoria Profesioniști, singurul premiu a fost acordat filmului “Diferențe”, realizat de studenți din Cluj.

“Diferențe”

Componența juriului a fost format din: doamna Irina Margareta Nistor, cunoscut critic de film, doamna lector univ. dr. Laura Lăzărescu Thois, din cadrul Universității Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale București, doamna Iuliana Iliescu, manager de proiect Asociația Pro Democrația și doi ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție (șeful Biroului Informare și Relații Publice și inițiatorul proiectului).

Concursul de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție „România fără corupţie” face parte din  Proiectul #Integritate 2020, derulat de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și Asociația Pro Democrația și a fost lansat la începutul lunii august 2020, ca proiect asociat Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Aducem mulțumiri sponsorului principal al concursului – Auchan Romania – pentru susținerea proiectelor de educație și încurajarea cetățenilor să devină promotori activi ai integrității.

Scopul proiectului a fost de încurajare, în special a tinerilor, să ia atitudine împotriva corupţiei pentru dezvoltarea unei societăți civile active și responsabile. Participanții au fost îndrumați să transmită mesaje educative având ca subiect corupţia şi/sau efectele acesteia, în scopul informării, educării şi conştientizării cetăţenilor şi a funcţionarilor publici în spiritul integrității.